В сградата на Министерството на енергетиката, кметът Николай Мелемов и Ива Петрова, заместник-министър на енергетиката и ръководител на Програма "Възобновяема енергия, енергийна ефективност, енергийна сигурност“, подписаха допълнително споразумение към договор № BGENERGY- 2.001-0034-018 за изпълнението на проект "Рехабилитация и модернизация на системата за външно изкуствено осветление на гр. Смолян“. На подписването присъства и министъра на енергетиката Росен Христов.  Това съобщиха от пресцентъра на Община Смолян.

Допълнителното споразумение се сключва във връзка с промяна в техническото решение за изпълнението на проекта, поискана от Община Смолян през миналата година. Промяната касае подмяна на целите осветителни тела, а не само на светлоизточниците, и е обоснована от факта, че ще осигури над 30% по-добри показатели за ефективност и нов 10-годишен експлоатационен цикъл.

След продължителна кореспонденция и допълнително възлагане за извършване на енергийно обследване и изготвяне на нов инвестиционен проект, исканата промяна бе одобрена през месец август т. г. В тази връзка бе удължен и срока за изпълнение на проекта – до 01.07.2023 г.

След подписване на допълнителното споразумение предстои обявяване на процедура за избор на изпълнител за внедряване на мерките по модернизиране на системата за външно изкуствено осветление и изпълнение на дейностите по публичност.

Проектът се изпълнява по Програма "Възобновяема енергия, енергийна ефективност, енергийна сигурност“, финансирана от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021, в партньорство с норвежката компания "Енок-Сентерет – Център за енергийна ефективност“.