Кметът на Смолян Николай Мелемов проведе работна срещна с участието на вицепрезидента на Федерацията на профсъюзите на Узбекистан Зийод Абдуракимов и проф. Андрей Кехайов, президент на Югоизточно- европейски медицински форум /ЮЕМФ/. Бяха дискутирани въпросите за сътрудничество в различни направления от общ интерес. По този повод беше подписан меморандум за организиране и провеждане на инициативи, свързани с конгресен и планински туризъм, санаториално лечение и свързаните с тях медицински дейности, научни семинари и конференции по значими въпроси, участие в научни проекти, иновативни практики и други. За изпълнение на дейностите в меморандума са ангажирани Община Смолян, Пампорово АД, ЮЕМФ и Санаторно-курортния отдел на Федерацията на профсъюзите на Узбекистан, съобщиха от пресцентъра на общината.

Гостите бяха в нашия град по повод участието им в Националната конференция с международно представителство по проблемите на здравеопазването, която се проведе в Пампорово от 10 до 12 май т.г.

В конференцията участваха над 350 представители на медицинските среди от цялата страна, професионалисти по здравни грижи, мениджъри на болници, и представители на централната и местна власт, депутати, национални и регионални медии, които дискутираха проблемите и предизвикателствата пред здравеопазването. Значимо беше участието в конференцията на членовете на Югоизточно- европейски медицински форум. Делегатите от Грузия, Узбекистан, Словения, Сърбия, Северна Македония, Турция и други представиха доклади за състоянието на здравеопазването в своите страни и активно участваха в дискусията за търсене на ефективни решения на бъдещите здравни политики за качествени и съвременни здравни услуги, съответстващи на гражданите от Югоизточна Европа.