Винаги работя в интерес на гражданите и нещата, които правя, да са в тяхна полза и да подобрят качеството на живот, каза в интервю за Агенция "Фокус" кметът на район "Северен“ Стоян Алексиев.

Основните усилия през изминалата година са насочени към подобряването на средата, облагородяване на междублоковите пространства, изграждане на нови малки паркове с детски площадки, пейки и осветление. В "Северен“ вече има изградени 15 детски площадки и се очаква още няколко да бъдат завършени съвсем скоро. Друго важно направление в работата на районната администрация е изграждането на паркоместа, където е възможно. Само тази година са направени седем паркинга, всеки от който за над 50 автомобила.

В "Северен“ са петте най-важни входно-изходни артерии на Пловдив и целият трафик от и към индустриалните зони минава през него. Според Алексиев може би вече е дошло време да се мисли за развитие на железопътния транспорт за извозване на работниците, тъй като тогава няма да има толкова големи задръствания.

Кметът смята, че би било добре да се работи по продължението на бул. "Северен“, както и за два нови моста над река Марица – единият като продължение на "Копривщица“, а другият при бившия Домостроителен комбинат да излиза на "Рогошко“, защото така движението ще се изведе извън града.

От бюджета на района, който е около 600 000 лева годишно, предоставени за запълване на дупки и поддържане на второстепенните улици, кметът успява все пак да заделя средства за паркинги, за детски площадки. Тази година е успял да задели за детските градини "Марица“, "Дъга“, "Космонавт“. Тъй като "Северен“ е предпочитан от много млади семейства и има недостиг на места в забавачките, са направени проекти за две нови и догодина се очаква да започне изграждането им.

Квартал "Гаганица“, в който няма канализация, се води за озеленяване и в него не може да се строи. Там няма регулация и затова не е включен към Водния проект. Друг дългогодишен проблем, който е пред разрешаване, е сметището пред мезонетите срещу КАТ. Теренът е спечелен на търг и предстои на мястото да се направи паркинг.

През 2023 г. Стоян Алексиев и екипът му ще продължат да работят по благоустройството на междублоковите пространства. Направена е регулация и проект за улица "Чавдар Войвода“ зад Трето районно, в момента се провеждат съгласувателните процедури с експлоатационните дружества и е предвидена за следващата година.

Дискомфорт продължава да създава "Брезовско шосе“. Според районния кмет, при реализацията на подобни обекти е хубаво да се мисли първо за алтернативните маршрути. Обходната улица "Георги Трингов“ е в плачевно състояние и той е коментирал със заместник-кмета по строителство Пламен Райчев възможността да се закърпят дупките през нощта.

Цялото интервю гледайте в прикаченото видео!