Кметът Пенчо Милков и ръководството на Община Русе изразяват искрените си съболезнования по повод кончината на Негово Светейшество Неофит – Патриарх Български и Митрополит Софийски. В съболезнователния адрес, изпратен до Светия Синод на Българската православна църква, се казва:

"В паметта на нашето общество Негово Светейшество ще остане като пример за изключителен духовен лидер, който посвети живота си за укрепването на единството на Църквата и за утвърждаването на християнските ценности и добродетели в нашето изпълнено с предизвикателства съвремие. Той беше глас на вдъхновение и надежда за всички, които имаха възможност да се докоснат до неговото служение и духовно наставничество.

Ще носим спомена и за неговата благочестива мисия като Русенски митрополит, която не само засили вярата на местните християни, но и насърчи духовното развитие и благосъстояние на града и региона.

Наследството на Негово Светейшество като човек на мир и разбирателство ще продължи да въздейства на нашата църква и общество, и ще продължи да вдъхновява бъдещите поколения да следват пътя на духовното служение и любовта към ближния.

Вечна и блажена да бъде светлата му памет! Царство му небесно!“.