Кметът на Община Разград Добрин Добрев откри финалните турнири от "Ученически игри 2024" по три вида спорт - баскетбол, волейбол и футбол - на които Разград е домакин през следващите 4 дни, съобщават от общината.

Церемонията се проведе в спортна зала "Абритус", където ще се играят срещите по баскетбол за 11-12 клас. В същата възрастова група са и финалите по волейбол, срещите ще се играят във физкултурния салон на ПГПЧЕ"Екзарх Йосиф", както и по футбол, срещите от които ще се играят на спортната база на ПФК"Лудогорец 1945" "Гнездо на орли". 

В приветствието си към участниците в трите турнира Кметът Добрин Добрев изтъкна, че те ще имат възможност да се състезават в прекрасни условия на най-добро европейско ниво – зала "Абритус" бе наскоро обновена, залата на ПГПЧЕ е нова, както и футболната база на "Лудогорец". "И трите спортни съоръжения са пример за симбиозата между държавните власти, общинските власти, спортните клубове и бизнеса в Разград" – заяви той. Кметът Добрин Добрев поздрави младите спортисти за това, че са достигнали до финалния етап на "Ученическите игри", доказали са, че са сред най-добрите. Пожела им да нямат контузии, да успеят да покажат най-високото спортно майсторство, на което са способни, да има фейърплей и най-добрите да победят. Г-н Добрев поздрави и организаторите на мащабното събитие, както и координатора Николай Миланов от РУО на МОН.

Г-н Миланов уточни, че Разград е домакин на три финала едновременно и заради няколко годишнини: 10 години от първото финално състезание по футбол на базата на "Лудогорец"; 15 години от първия финал по волейбол в Разград; 20 години от основаването на първия в страната областен клуб "Спорт в училище"; 20 години от първото участие на разградски отбор в Световно ученическо първенство по баскетбол – на ГПЧЕ, един от състезателите Пенко Велчев сега е треньор по баскетбол; 30 години първите финали в Разградска област – по баскетбол за юноши и девойки.

По традиция на официалната церемония бяха положени клетви – за достойна игра от името на състезателите от Мартин Иванов – футболист от ПГПЧЕ"Екзарх Йосиф"-Разград, а за обективно съдийство от името на съдиите – от съдията по футбол Милко Георгиев.

Поздрав към участниците с два танца отправиха танцьорите от Танцова формация "Феникс" към ЦПЛР Център за работа с деца с ръководител Иван Стоянов.

Сред официалните лица на откриването бяха и: областният управител на Разград Владимир Димитров, председателят на Българската асоциация "Спрот за учащи" доц. Тодор Педев, представителят на Министерството на спорта за региона Елеонора Горбанова, началникът на РУО на МОН Ангел Петков, заместник-кметът на Община Разград Елка Неделчева и други.

Във финалите по баскетбол и волейбол участват по 10 отбора, а по футбол – 6. Срещата за първото място по футбол ще е в петък, 3 май, като часът все още не е уточнен, по волейбол – награждаването е насрочено за 11,00 ч. на 4 май, събота, в залата на ПГПЧЕ, а по баскетбол – в 12,00 ч. на 4 май в зала "Абритус".

Представители на Община Разград в трите турнира са отборите на: НПТГ"Шандор Петьофи" по волейбол, ППМГ"Акад. Н.Обрешков" – по баскетбол и ПГПЧЕ"Екзарх Йосиф" – по футбол.

И трите финала на "Ученически игри 2024" се организират от: Министерство на образованието, Министерство на младежта и спорта, Българска асоциация "Спорт за учащи"РУО-Разград, Областен клуб "Спорт в училище"-Разград и Община Разград, в организацията на футболния турнир участват и ОС на БФС-Разград и ПФК"Лудогорец 1945", а на баскетболния – и БК"Вълци-Разград".

Очаква се по-късно и на трите турнира да пристигне министърът на младежта и спорта Георги Глушков.