Кметът на Община Разград Добрин Добрев откри 23-тото издание на Областното състезание "Млад огнеборец“, което се проведе на 22 май в спортна база "Гнездо на орли“, съобщиха от общината.

Той поздрави учениците, включили се в отборите "Млад огнеборец“ за решението да се подготвят за тази интересна, и обществено отговорна професия като усвояват правила за поведение при бедствени ситуации. Кметът Добрин Добрев пожела на участниците в състезанието, ако не станат пожарникари, да се включат в доброволческите отряди, тъй като огнеборците имат нужда и от подкрепата на гражданите при сериозни инциденти.

Официални гости на състезанието бяха и главният секретар на Областна администрация Михаил Тодоров, експертът по спорт в Регионалното управление на образованието Николай Миланов, изпълнителният директор на ПФК“Лудогорец 1945“ Ангел Петричев.

70 млади огнеборци на възраст между 12 и 16 години от седем ученически отбора “Млад огнеборец" от общините Разград, Кубрат, Исперих и Цар Калоян участваха в състезанието, което се организира от РД “Пожарна безопасност и защита на населението" и Клубът по пожаро-приложен спорт.

Отборната надпревара премина в две дисциплини – “Бойно разгръщане на състезателна пътека" и “400 метра щафетно бягане с препятствия". Освен за бързина и точност, децата бяха оценявани от журито и за специфични пожарникарски умения – преодоляване на препятствия, боравене със струйници, шлангове, съединители, изработване на специални възли.

Първо място спечели отборът на ОУ "Христо Ботев" – Исперих с комплексен сбор точки 1020. На второ място се класира отборът на ОУ “Никола Икономов" – Разград, който събра 991 точки. Трети в надпреварата останаха учениците от ОУ “Васил Априлов" – Исперих с 969 точки. За призовите места бяха осигурени купи, а за всички участници раници и грамоти.

Наградите връчиха директорът на РДПБЗН-Разград комисар Емилиян Станев и Николай Миланов от РУО-Разград.