Кметът на Община Разград Добрин Добрев поздрави участниците в полуфинала на конкурса "ТОП 10 Български танцов фолклор", който се проведе в Разград днес. Събитието напълни залата на Новия театър и се превърна в истински фолклорен празник.

"На сцената на Общинския културен център видяхме симбиоза от ритми, прекрасни носии и хореографии и най-важното – от толкова млади, но вече изградени професионални танцьори" – изрази възхищението си от  спектакъла Кметът Добрин Добрев. Той поздрави за постигнатото с неуморен труд и ръководителите на фолклорните формации, участниците в които са от 13 до 18 години, а някои и по-малки. Г-н Добрев отправи благодарност и към основния организатор на събитието Емил Димитров от "Фолк Уърлд". "Благодарение на Вас Разград, България и светът могат да видят това богатство, което притежаваме" – каза Кметът.

Най-вълнуващи обаче бяха думите му към малките танцьори: "Това, което ни е съхранило като народ и държава  повече от 1300 години, е българската фолклорна песен и фолклорен танц. Затова ви пожелавам да не спирате да танцувате. Искрата във вас е запалена, от вас зависи да се превърне в огън, във фолклорна стихия. Не се отказвайте да танцувате, защото бъдещето на българската култура, фолклор и танцово изкуство е във вашите ръце" – допълни г-н Добрев. Той пожела на младите танцьори много професионални успехи на българска и международна сцена, както и след време някои от тях да станат професионални танцьори в професионалния Капански ансамбъл-Разград.

В първия полуфинал от конкурса "ТОП 10 Български танцов фолклор" участваха 7 фолклорни състава. Събитието се проведе с подкрепата на Кмета на Община Разград Добрин Добрев и със съдействието на Капански ансамбъл-Разград с директор Светослав Стойчев. За съпричастността си към фолклорното събитие Кметът Добрин Добрев и директора на Капанския ансамбъл Светослав Стойчев получиха благодарствени адреси от управителя на "Уърлд Фолк" Емил Димитров. Ръководителите на всички участващи формации получиха грамоти, както и ръководителят на Градски Мажоретен състав при ЦПЛР ЦРД-Разград Емилия Борисова. Изпълнение със светлинни пойове откри събитието и бе поздрав за гостуващите на разградска сцена състави.

Други 8 фолклорни състави ще представят своето изкуство на втория полуфинал на 14 април в София. На 17 април ще бъде обявено кои 10 от общо 15-те състава ще участват във финала на 22 юни – Деня на българския фолклор в зала 1 на НДК. На полуфиналните етапи участници представят по два танца, единият от който от тяхната етнографска област. На разградска сцена видяхме: Ансамбъл за народни песни и танци "Шумен“ гр. Шумен с главен художествен ръководител проф. д-р Катя Кайрякова; Фолклорен танцов ансамбъл "Сивек“ гр. Габрово с  художествен ръководител Валентина Маринова; Детски фолклорен танцов ансамбъл "Радост“ гр. Бургас с главен художествен ръководител Димитър Гинов; Представителен детско-юношески фолклорен ансамбъл "Шарено герданче" гр.Търговище с художествен ръководител Светла Стаменова; Фолклорна танцова формация "Дунавска младост“ гр. Тутракан с  художествен ръководител Елена Атанасова; Фолклорен ансамбъл "Русчуклийче“ гр. Русе при Общински детски център за култура и изкуство-Русе с  главен художествен ръководител Нели Гарвалова и Фолклорен танцов ансамбъл "Никола Гинов“ гр. Бургас с главен художествен ръководител Димитър Гинов.

Изпълненията на полуфинала бяха оценявани от комисия с председател проф. д-р Даниела Дженева – хореограф, декан на Факултет "Музикален фолклор и хореография" към АМТИИ-Пловдив и главен художествен ръководител на ФА"Тракия" и членове: проф. Николай Цветков . ръководител на катедра "Хореография" в Югозападния университет "Неофит Рилски"-Благоевград, хореограф-лектор в над 500 международни научно-практически семинари по български народни танци в страната и света и Петър Димитров – хореограф, директор и главен художествен ръководител на ПФА"Тунджа"-Ямбол, дългогодишен преподавател по български народни танци в страната и чужбина.

Танц, музика, костюм и художествено въздействие бяха четирите критерия, по които оценяваше журито.

Целите, които си поставят организаторите на конкурса, са: съхраняване, популяризиране и развитие на българското фолклорно танцово изкуство с респект към истинността на предаване на културното ни наследство, стремеж към достигане на най-високо ниво на сценично изпълнение и възможност за представяне на една сцена пред широката публика на всички изявени любителски фолклорни танцови състави и ансамбли. "ТОП 10 Български танцов фолклор" е най-престижният конкурс за самодейно танцово изкуство, той е първият с толкова голям награден фонд.

Финалистите ще бъдат оценявани от две комисии – 9-членно българско жури, което ще присъди наградата "Огънят на поколенията" и международно жури от представители на Турция, Сърбия и Румъния, което ще определи носителя на специална награда - участие в престижен международен фестивал. Специален приз ще бъде връчен и след гласуване на ръководителите на формациите – финалисти, като те няма да имат право да гласуват за своя състав. Почетни плакети, грамоти и парични награди от 3000, 2000 и 1000 лв. ще получат класираните на първите три места. Голямата награда "Огънят на поколенията" включа грамота, парична премия от 5000 лв. и почетна статуетка. Ще има и награда на публиката – ще може да се гласува със СМС по време на финалния спектакъл на 22 юни в зала 1 на НДК. Билети на този спектакъл вече се продават в платформите на НДК и "Билет-БГ".