Кметът Здравко Димитров ще поведе 23-членна делегация в японския град Окаяма, с който Пловдив е побратимен от половин век. Делегацията заминава за Страната на изгряващото слънце в ранния следобед на 26 май и ще върне обратно на 5 юни. Поводът за посещението е официалното откриване на бюст паметника на Христо Ботев, което ще се състои на 2 юни в 14 ч. местно време, предаде репортер на "Фокус".

В официалната делегация са включени заместник-кметовете Величко Родопски, Тодор Чонов и Анести Тимчев, главният архитект на града Димитър Ахрянов, главният експерт в отдел "Канцелария на кмета и протокол" Христо Чаушев и експертът в отдел "Комуникации и маркетинг" Магдалена Калайджан.

Придружаващата делегация е от смесен тип и в нея са включени общинските съветници Владимир Кисьов и Константин Георгиев, както и представители на бизнес средите от сферата на туризма, хранително-вкусовата промишленост и финансите. За сметка на общинския бюджет пътуват само официалните лица, съгласно Наредбата за служебни командировки и специализации в чужбина на Община Пловдив. Придружаващите лица сами поемат разходите си. Всички обаче ще си платят допълнителните вътрешни трансфери. 

Пътуването София - Истанбул, Истанбул - Токио, Токио - Окаяма ще се осъществи със самолет икономична класа на Turkish Airlines. Първоначално е обсъждано да се лети с немска авиокомпания, но заради стачките на авиопревозвачите в Германия е предпочетен резервният вариант като най-евтин и бърз.

Посещението в Окаяма е връщане на визита от 2019 година, когато в Пловдив идват представители от японския град за Европейската столица на културата. В Цар Симеоновата градина гостите виждат статуята на японския фолклорен герой Момотаро, изградена по случай 20 години от побратимяването на Пловдив и Окаяма. Паметникът е подарък от японския град.

Гостите видели и паметника на Христо Ботев и поискали да им бъде изпратено копие. Започва комуникация между администрациите на двата града, както и съгласуване със скулптора Свилен Костадинов и историка Стефан Шивачев, разказа подробности главният експерт в отдел "Канцелария на кмета и протокол" Христо Чаушев.

Първоначалната идея е паметникът на Христо Ботев в Окаяма да се открие по повод 50 години от побратимяването на двата града през 2022 г. Заради пандемията от ковид и извънредните парламентарни избори миналия октомври посланикът на България в Япония Мариета Арабаджиева е направила символично откриване.