Кметът на Пловдив Здравко Димитров подготвя предложение за окончателно спиране на пробива при Водната палата, предаде репортер на Агенция "Фокус". То ще се обсъжда на последната за 2022 година сесия на ОбС - Пловдив на 19 декември.

- Г-н Димитров, вярно ли е, че на следващата сесия на пловдивския общински съвет ще внесете предложение за спиране на пробива при Водната палата?

- Ще внеса предложение на сесия и нека съветниците да се произнесат.

- Но вие ще внесете предложение?

- Вкарвам предложение общинските съветници да решат дали да продължава проектът, или да го спираме. Съветниците гласуваха за заема, имаше извънредна сесия, пред тях и обсъждане имахме. Ще се съобразя с Общинския съвет.

- Вашето мнение все пак – трябва ли да се направи този пробив?

- Рано или късно ще се направи този пробив. Това е неизбежно. Винаги съм го казвал. Колкото по-рано се направи, по-евтино ще излезе за пловдивчани.

- Ако съветниците приемат спиране на пробива?

- Тогава ще го спрем. Съветниците като решат – аз какво да направя?

- Оттук нататък какво ще се случи? Ще кандидатствате ли с други проекти за същата сума?

- Ако имаме право и законът, ако ни го позволява – ще кандидатстваме. А иначе какво се случва? Извършени са някакви строителни дейности - ще трябва да им се възстановят парите. Трябва да се платят няколкото проекта – мисля, че станаха три или четири варианта. Трябва да се възстанови и фактическото положение каквото е било.

- За каква сума горе-долу говорим?

- Не знам, не е правено изчисление все още.

- Това всичко ще е за сметка на общинския бюджет?

- Да. Нямаме право от кредита да плащаме тези разходи.

- Кога ще се гледа предложението за спиране на пробива?

- На 19 декември, понеделник. Последната сесия за тази година.