Кметът на Пловдив Костадин Димитров иска от държавата 50 милиона лева от средствата, предвидени за общините в новата програма на правителството, обявена от министъра на финансите Асен Василев. Миналата седмица областният управител Илия Зюмбилев призова общинските кметове да кандидатстват за държавно финансиране с готови проекти, предава "Фокус".

В държавния бюджет за 2024 г. е предвидено да има 1 милиард лева за общините.  От Министерство на финансите вчера обявиха, че 255 общини са изпратили 777 проекта. Предстои да се направи класиране на проектите и да се реши кои да бъдат финансирани. 

Община Пловдив определя като приоритетни за града обекти разширението на  Рогошко шосе, довършването на Голямоконарско шосе и на двата футболни стадиона. 

Ремонтът на Рогошко шосе е на обща стойност 15 милиона. В общинския бюджет за 2023 г. са предвидени 3,5 млн. лв., които ще бъдат усвоени до края на годината.

Разширението на Голямоконарско шосе се прави с пари от държавата. За тази година бяха преведени 9 милиона лева, а за довършването ще трябват още толкова.

Строителството на стадионите на "Ботев" и "Локомотив" започна с 37 милиона държавни пари, отпуснати от кабинета "Борисов-3". За довършването на обектите се наложи община Пловдив да поема дългосрочен дълг от 24 млн. лв., а през настоящата година Общинският съвет одобри отпускане на пари и от градската хазна, които ще се изплащат в три поредни бюджетни години до 2025 г. включително.

Местната власт кандидатства за държавно финансиране още за довършване на  ремонта на Хуманитарната гимназия, кино "Космос" и археологическия комплекс Форум юг - изток. За тези три обекта са нужни около 20 милиона.

Припомняме, че малко преди края на мандата бившият кмет на Пловдив Здравко Димитров поиска от държавата 20 милиона лева за разплащане на европроекти, но финансовият министър Асен Василев го отряза.