Напредъкът по организацията на изборния процес и планираните от политическите партии събития бяха обсъдени днес на среща между кмета Здравко Димитров, Нина Суомалайнен – ръководител на мисията за наблюдение на изборите към Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), представители на ОССЕ в България и политически анализатори.

Те се интересуваха от реда, по който партиите заявяват своите рекламни предизборни кампании и събития, и къде са обособените по схема от общината за целта места. Градоначалникът им обясни, че обикновено последните десет дни преди изборния ден партиите стават по-активни откъм събития.

След срещата Здравко Димитров показа на наблюдателите как у нас се гласува с машина. Главният секретар Ангелина Топчиева и заместник-кметът Йордан Ставрев допълниха, че отговорността за реда по време на гласуването е на органите на МВР, които работят в непрекъсната комуникация с общинските структури.

Община Пловдив напомня, че на територията на града има 14 машини за демонстрационно гласуване с инсталирана демоверсия на електронна бюлетина за гласуване Седем от тях са разположени в сгради на общинската и районни администрации. Машините са достъпни за граждани всеки работен ден, както и в съботния ден на  24.09.2022г. от 9.00часа до 17.00часа.

Районната избирателна комисия ще разположи още седем машини на оживени места в града, за да могат избирателите до изборния ден да се запознаят и да тестват машините за гласуване.