Новата зала "Полюси“ в Природонаучния музей в Пловдив е уникална, виждам един голям хладилник тук. Това каза пред журналисти при откриването на залата кметът на Пловдив Костадин Димитров, предаде репортер на "Фокус".

Природонаучният музей излиза вече извън габаритите си. Но най-важни са усмивките на децата и хората, които го посещават, добави Димитров. 

"Мислим в посока намиране на ново място за музея, но засега го запазваме в тайна, имаме и план", добави пловдивският кмет. 

Директорът на музея Огнян Тодоров обясни, че цялата стойност на новата зала  е над 200 000 лева. По фонд "Култура" има 80000 лева, а останалото е от собствени приходи.

"Това е първата в света подобна зала", още веднъж изтъкна Тодоров.

Има такива зали в Чили и в Англия, но те са направени само за научно-изследователска дейност. 

Залата в Пловдив служи хем за научно-изследователска дейност, хем за образователна, хем за експозиционна. Вижда се всичко в аквариума от посетителите. 

Съвместно с Антарктическия институт е създадена една база, която да проучва биологията на видовете. Залата ще бъде допълвана във времето с нови видове, модулът е динамичен.   

Ходихме до най-големите аквариуми в Норвегия, колегите там подкрепиха идеята ни и ще ни помогнат с развитието на този отдел, за да разнообразяваме нещата", каза още Огнян Тодоров.