"Поех ангажимент с психолози да направим проверки за случаи на насилие сред децата в учебните заведения в Перник. Трябва да направим изпреварващи ходове, не да вървим след събитията. Притеснителна е не само агресията, проявена от момичето, а липсата на всякаква емпатия към тормозения от страна на другите деца“. Това коментира Станислав Владимиров, кмет на Перник, в студиото на "Денят на Фокус" по Радио "Фокус". Поводът е боят между деца в училище в града, при който момиче нападна момче със специални образователни потребности.

Вчера Владимиров се е срещнал с тормозеното дете Илиян. "Това не е първият случай на насилие срещу него. Това чух от думите на детето и на татко му. И друг път е бил тормозен, което е изключително неприятно. Вчера почти цял ден прекарах с детето и баща му, посетих и училището. Неговите съученици го подкрепят. Те го чувстват изключително близък, средата е много благоприятна за него. Той чувства съучениците си като приятели. Сутринта отново го видях, отиде на училище, чувства се спокоен. Винаги ще има подкрепата на обществото и на институцията, която представлявам в момента, както и личната ми подкрепа“, каза още кметът на Перник.

От контактите си с момчето кметът е останал с впечатление, че Илиян е скромен, тих, много притеснителен. "Ако нямат подкрепа от обществото, тези деца ще имат много трудно бъдеще. Затова е важно общността и институциите да им помагат. Полиция и прокуратура работят по разследването на случая“, увери градоначалникът.

Голям проблем е фактът, че децата, заснели случката и присъствали на тормоза върху Илиян, дори се усмихват – те приемат такава агресия за нормална, смята Владимиров. "Трябва да се работи с пострадалото дете, но и с младите хора, които подкрепят насилието на тази крехка възраст – това е фрапиращо. Ако тези деца продължават по този път, не съм сигурен, че животът име ще се развие така, както искат техните родители и ние като общество“, даде позицията си по темата кметът.