В Перник продължава изясняването на случая със задържания 200 кг. живак в склад в града. Обвинителите и разследващите все още не съобщават името на фирмата, която е съхранявала опасното вещество. Мястото, на което се е съхранявал живака, е запечатан от прокуратурата, за да се гарантира, че той няма да бъде изнасян.

Служители на РИОСВ вземат проби от почвата, за да се установи дали има наличие на веществото не само в помещението.

Кметът на Перник Станислав Владимиров настоя за решителни действия на държавата, които да сложат ред в процедурите по съхранение на опасни отпадъци.

Той каза в NOVA NEWS, че сградата, в която се намира живакът е в много лошо състояние. Той запита как тази фирма е функционирала, какви вещества са съхранявани и къде са транспортирани. Кметът изрази надежда, че виновните ще бъдат наказани и допълни, че се работи по случая.

"Настоящото разследване е продължение на друго, когато преди няколко седмици в града бяха открити бутилки с живак на една от улиците", посочи още Владимиров.

За NOVA управителят на фирмата, която е държала склада под наем, заяви, че живакът е бил съхраняван според всички изисквания на закона. Договорът за наем на склада, обаче бил едностранно прекратен от наемодателя, живакът останал вътре. Останало е спорно чия е отговорността за това кой и как го съхранява.