През 2023 г. Община Павел баня започва работа по проекта “Грижа в дома", насочен към възрастните хора. Това съобщиха за Агенция "Фокус" от местната администрация. “След Нова година започваме работа по нов проект, който ще даде възможност на нуждаещите се, които имат нужда от домашна институционална грижа, да я получат", каза кметът на Община Павел баня Иса Бесоолу.

За целта Общината кандидатства и спечели проекта “Грижа в дома" към оперативна програма “Развитие на човешките ресурси" със срок на изпълнение 15 месеца. “Така ще предоставим интегрирана здравно-социална услуга в домашна среда на 78 лица от Павел баня и населените ни места, които са над трудоспособна възраст, както и на хора с ТЕЛК в невъзможност за самообслужване. Съгласно проекта те ще се обгрижват от 13 домашни помощника и 5 медицински сестри", поясни кметът Бесоолу. 

Основната цел на "Грижа в дома“ е да бъдат осигурени почасови интегрирани здравно-социални услуги в домашна среда за хора с увреждания и възрастни хора в невъзможност за самообслужване, включително психологическа подкрепа, консултация с диетолог, доставка на храна и продукти от първа необходимост, закупени със средства на потребителите и др. 

Рени АТАНАСОВА