Във връзка с разпространените кадри, предизвикали напрежение в "Овча купел", искам лично да ви уверя, че обстановката около бежанския център в момента е спокойна и с осезаемо присъствие на органите на реда. Инцидентът от петък вечер е на битова основа, свързан с различия в музикалните вкусове на настанените в центъра. Няма нито пострадали хора, нито материални щети, както вътре, така и извън бежанския център. Това съобщи кметът на район "Овча Купел" Ангел Стефанов в личния сипрофил във Facebook, видя "Фокус".

Думите му са след няколко случая в София на нападения с участието на мигранти. Кметът на "Овча Купел" съобщи също така, че заедно с общинския съветник Бонка Василева е инициирал среща с ръководството на Държавна агенция за бежанците (ДАБ). 

"Проведох и редица разговори с представители на СДВР и 6-то РУНа срещата стана ясно, че се водят активни разговори между ДАБ и МВР за подсигуряване на постоянно полицейско присъствие и видеонаблюдение в района, като това е свързано с предоставяне на милиони левове от бюджета на ДАБ към МВР. Винаги съм мислил и продължавам да настоявам, че мястото на този център не е в район, между детски градини, училища, жилищни блокове и университет", добави още той.

От думите му стана ясно, че крайното решение за преместването на центъра е в компетенцията изцяло на Министерски съвет.

"От ДАБ отново уверяват, че продължават разговорите за цялостно преместване на центъра, но докато не се осигури алтернативно място този въпрос няма да бъде решен. Крайното решение за преместване на центъра е в компетенцията изцяло на Министерски съвет. Апелирам гражданите да запазят спокойствие и да не се поддават на провокации. Разчитам на МВР за поддържане на реда и спокойствието в района и заедно с останалите институции да продължим да търсим цивилизовано решение", каза Ангел Стефанов.