Днес Министерският съвет отмени решението за обособяване на Обзор в самостоятелна община. Като причина министър Иван Шишков изтъкна изготвен финансов анализ, който показва, че отделянето би доведело до изключително тежки финансови затруднения за самата община, което предполага и вдигане на местните данъци и такси.

Пред "Фокус" кметът на Обзор Христо Янев определи това като несериозно и заяви, че жителите на града са неприятно изненадани от решението. "4 правителства – 2 служебни и 2 редовни, излязоха със становище, че по процедурата няма проблем, а в един момент петото казва, че проблем има. Просто не знам каква е последователността на политиката в България. Мисля, че има над 100 общини, които са бедни и са изцяло на гърба на държавата. При нас нещата не са такива – ако един черноморски град или община не може да направи бюджет, за да се самоиздържа, какво говорим за другите от вътрешността на страната. Нашите данъчни оценки са високи, имаме огромен сграден фонд, които плащат данъци, имаме огромни приходи от продажба на недвижимости и т.н.", посочи кметът.

Той добави, че е пренебрегнато истинското желание на обзорци, което са изразили по най-демократичния начин. "Най-висшата форма на пряката демокрация е референдумът. В един момент се оказва, че това няма значение за нашите политици. Хората са в потрес. Тези, които ми се обаждат, ме питат как е възможно това да се случи. Явно в България всичко е възможно. Някои ми казват, че точно заради подобни политически решения емигрцията на запад няма да спре", добави Христо Янев. 

"Фокус" припомня: референдумът в Обзор се проведе в края на месец февруари на 2021 година. Тогава жителите на града отговориха на въпроса дали подкрепят предложението за обособяване на нова община с център град Обзор. Идеята на инициативния комитет бе новата администравна единица да е извън границите на община Несебър, но все още в тези на област Бургас. Резултатите показаха, че над 73% са съгласни да се създаде новата община.