След като кметът на Община Павел баня Иса Бесоолу пое ангажимент да бъде възстановен и върнат емблематичния за града бряст – столетник, който в края на миналата година падна, заради изгниване на основата, вчера произведението на изкуството бе върнато на мястото, където винаги е било. Това съобщиха за Агенция "Фокус" от местната администрация. Общински служители от сутринта монтираха експоната, като паралелно укрепиха основата и на другото резбовано дърво. Действията на кмета доказаха, че не се оправдаха твърденията на мнозина, че пострадалият през 2022 г. бряст няма да бъде върнат на мястото си, а ще остане в частни ръце. Стопанисването на емблемите на Павел баня ще бъде поето от собственика на хотела, в чиято близост са брястовете. Това стана възможно, след разговор между кмета Бесоолу и него, тъй като и двете дървета са в непосредствена близост до входа на хотела.

Брястовете – столетници са дело на 88-годишният майстор на длетото Иван Бубев, който ги резбова преди 20 години и ги дарява на павелбанци по случай 125-годишнината от създаването на Павел баня. И днес, години по-късно, двете резбовани произведения на изкуството будят интереса на местни и туристи с красотата и величието си.

Самият Иван Бубев е роден през март 1934 г. и е син на емблематичния за павелбанци майстор – дърворезбар Лалю Бубев. Завършва Висшия институт за изобразително изкуство "Николай Павлович“ при професор Асен Василев. В последствие твори в сферата на приложните изкуства. Иван Бубев е автор и на стенните дърворезби в църквата в село Виден, общ. Павел баня.

Рени АТАНАСОВА