Кметът на Ловеч Корнелия Маринова свика общинския щаб за защита при бедствия и аварии след нови сигнали на граждани до контролните институции за остра миризма на амоняк от ловешкото предприятие "Мелта 90"АД. Щабът реши да се сигнализира министърът на икономиката и индустрията, както и на вътрешните работи и да се изпрати писмо до Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) за извършване на проверка. 

Проблем с изтичане на амоняк от хладилната инсталация имаше и през май. Тогава измерените количества на амоняк в атмосферния въздух около предприятието бяха близо четири пъти над нормите. От ДАМТН издадоха заповеди за спиране на съоръжението от експлоатация, които все още са в сила, съобщават медиите в региона.

"От 20 май не бяхме получавали сигнали за остра задушлива миризма в района на "Мелта“. Първият оттогава беше на 19 септември от граждани. Нашата проверка от отдел “Контрол и сигурност“ установява, че на територията извън оглажданията на предприятието се усеща такава миризма“, каза още Маринова и добави, че снощи отново е получен сигнал.

"Докладва се, че се чува шум от компресорите, на практика системата се зарежда с амоняк, количеството не е достатъчно и предстои още да се зарежда. Ние обаче няма как да докажем това, единствено от компетентния орган може да бъде извършена проверка“, посочи още кметът.

От утре в района около предприятието ще бъде поставена мобилна станция на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) – Плевен, която ще измерва количествата амоняк в атмосферния въздух.

По думите на Маринова и да няма завишаване, факт е, че има предписание на контролен орган, което по същество не е изпълнено, и трябва да се реагира от компетентните органи.

"Ако обгазяването на района продължава, това е сериозен проблем за хората които живеят наоколо, пък и за жителите на целия град“, посочи още Корнелия Маринова.

Преди време изпълнителният директор на "Мелта 90“ АД Андрей Тенев потвърди, че разрешително за работа на инсталация няма и не е имало, не е преминала и годишен технически преглед. По-късно в писмо до областния управител информира, че е получил оферта от фирмата за ремонт на инсталацията, като оттам след оглед на място преценили, че само два критични участъка се нуждаят от подмяна. 

Непосредствено до хладилната инсталация на предприятието се намират жилищен квартал, детска градина, ясла и училище.