Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова взе участие в тържеството по повод Седмицата на гората и заедно със заместник-кмета Даниел Колев участва в залесяване на алеята "Баш Бунар". Двамата поднесоха цветя пред паметника на лесовъда инж. Никола Василев, създател на парка, съобщиха от Общината.

В Ловеч за 98-и път се отбелязва Седмицата на гората (3 – 9 април), като тази година мотото е "Довери се на лесовъда!", съобщи директорът на РДГ – Ловеч Петър Петров. Той връчи грамоти и награди на отличили се лесовъди. Традиционното тържество започна с молебен за здраве на българската гора и работещите в нея, молебенът отслужен от отец Кънчо Кабадийски.

На събитието присъстваха служителите от дирекциите по горите в градовете Ловеч, Тетевен, Лесидрен и Плевен. Тук бяха областните управители на Ловеч и Плевен . инж. Светослав Славчев и Иван Петков, Иван Мариновски – директор на ОП "Управление на общински земи и гори" – Плевен, служители и граждани.

Присъстващите официални лица поднесоха венци и цветя в знак на признателност пред паметника на всеотдайния лесовъд инж. Никола Василев.

Лесовъдът Никола Василев е роден в село Сопот, Ловешко през 1875 година. След завършване на гимназиалното си образование учителства в родния край. Скоро изоставя учителстването и заминава за Германия, където учи лесовъдство в Лемберг и в Мюнхенската горска академия, където завършва с отличие.

През 1903 година се завръща в Ловеч. Той е бил много обаятелна личност. Пролетно време обикалял селата и увличал хората да вземат участие в залесяване на пустеещи местности.

Хълмовете Стратеш и Хисаря в началото на 20 век са били голи чукари. Те са залесени под неговото вещо присъствие. Така той става родоначалник на масовите залесявания в Ловешкия край.