Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова участва в среща на бизнеса от региона, която се проведе на 13 април 2023 г. в Парк хотел "Кайлъка“ в Плевен. Събитието бе организирано от екипа на в. "Капитал", платформата "Капитал Градове", която дискутира местните икономики в най-важните градски центрове на България, съобщиха от Общината.

В първия панел, който бе с представители на местната власт, участваха още Георг Спартански, кмет на Община Плевен, Донка Михайлова, кмет на Община Троян, Красимир Джонев, кмет на Община Летница. Обсъдени бяха теми като взаимодействия с държавната власт, инвестиционните програми, бизнес климата, условията за инвеститорите.

Всички участници се обединиха около становището, че забавянето на строежа на АМ "Хемус" обрича региона на застой. "Магистралата вече трябваше да е стигнала до разклона Ловеч - Плевен, но не е. Инфраструктурата е изключително важна както за гражданите, така и за бизнеса. Забавянето на строежа превръща нашето население в заложник", отбеляза кметът на Ловеч.

Корнелия Маринова постави още един наболял въпрос – Ловешка област не е с консолидиран ВиК оператор, което я лишава от възможност да ползва европейски средства за ВиК инфраструктурата.

"Водопроводът "Черни Осъм", който снабдява част от Община Троян, Община Ловеч и част от град Плевен, общо 38 населени места, е с изтекъл експлоатационен срок от няколко години. Притеснявам се, че ще дойде денят, когато една голяма група селища ще остане без водоснабдяване. Държавата трябва да намери механизъм, с който да се подходи към някои общински ВиК като Троян и да ги компенсира, за да бъда асоциирани", каза Корнелия Маринова.

На срещата в различните панели Ловеч беше представен още и от Йордан Йовев, изпълнителен директор на "ВОСС Аутомотив България", и от Ива Таралежкова, основател и председател на УС на Сдружение "Деветашко плато".