Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова ще се включи в шествието поклонение в памет на жертвите на лагера "Слънчев бряг" край града, съобщиха от Общината.

Събитието е на 25 март 2023 г., събота, тръгването е в 10.30 часа от сградата на Областна администрация. Към 11.30 часа, след пристигане на шествието на мястото на лагера, ще се отслужи панихида. След нея ще бъде дадена думата на участници в поклонението, следва поднасяне на венци и цветя.

Шествието се провежда традиционно от 1990 г. насам, като организатор на събитието е местният Съюз на демократичните сили, но в него се включват граждани от цялата страна. Кметът Корнелия Маринова редовно участва в поклонението от началото на първия си мандат през 2016 г., а и по-рано, от 2012 г., като председател на Общинския съвет в Ловеч и депутат.

Трудовият лагер край Ловеч е разкрит с решение на Политбюро на ЦК на БКП през 1959 г. и съществува до 1962 г. Става печално известен с жестокия си режим и липсата на съд и присъда за затворниците. Първоначално се води в документите на МВР-ДС като "Трудовата група – Ловеч", но става известен като лагера "Слънчев бряг".

Припомняме, че Община Ловеч продуцира документално-игралния филм "Слънчев бряг - Експрес към ада" на режисьора Степан Поляков, чиято премиера бе в Ловеч на 31 януари 2023 г.