Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова се обърна към служителите от администрацията със специално поздравление по повод Деня на българската община -12 октомври. 

"Местното самоуправление в Ловеч има дълбоки корени. Открихме изложба, посветена на 145-годишнината на местното управление в града, започнало през 1877. Изложбата е плод на усилията на Община Ловеч, РИМ – Ловеч, ХГ "Проф. Теофан Сокеров“ и ТД "Държавен архив“ – Ловеч. Всеки трябва да види изложбата, за да се запознае с лицата на нашите предци, със събитията и документите, очертали развитието ни чак до наши дни. Нека бъде достойни и отговорни, за да имат нашите съграждани съвременно обслужване, сигурност и комфорт. С това пожелание се обръщам към служителите на общинската администрация, към общинските съветници, кметове на кметства и кметски наместници. Бъдете здрави, смели, вдъхновени и пълни с енергия, за да сме успешни във всяко начинание!“

По повод празника служителите в администрацията получават малък сувенир.

Денят на българската община се отбелязва от 1998 г. Поводът е, че на 12 октомври през 1882 г. в брой 117 на Държавен вестник е публикуван първият Закон за общините и градското управление. В него се регламентира дейността на общинските съвети, на кметовете и техните помощници.