Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова прие гостуващия в Ловеч посланик на Полша у нас Мачей Шимански и го поздрави с националния празник на Полша – 3 май, информираха от пресцентъра на общината.

"Ловеч е отворен към международни контакти град и ние имаме дружески отношения с полския град Калиш. Получихме покана оттам и в началото на юни наша делегация в състав Петър Цолов, председател на Общинския съвет, и Валентин Узунов, директор на Художествената галерия, ще пътуват до Калиш“, съобщи кметът на Ловеч.

"Моята майка е от Калиш, а мой колега от посолството се мести да живее в Калиш, така че случайности няма“, отбеляза с хумор Мачей Шимански.

Корнелия Маринова припомни, че преди време в Полша с голям успех е гостувал Катедрален хор "Достойно есть“ от Ловеч. Тя похвали госта за неговия добър български език, а той припомни, че е учредител на Клуба на посланиците у нас, които говорят български.

Двамата си размениха протоколни подаръци, като посланик Шимански получи кристал с инкрустиран герб на Ловеч. "Това е подарък за приятели на града с добро послание за приятелство и разбирателство“, каза Корнелия Маринова.

В срещата в общината участваха председателят на Общинския съвет Петър Цолов, областният управител инж. Светослав Славчев и д-р Димитър Димитров, директор на Дирекция "Образование, здравеопазване, култура и туризъм". Посланик Мачей Шимански е в Ловеч по повод неговата фотографска изложба, посветена на птиците в България. Експозицията "Птиците на България през очите на един поляк“ е подредена във фоайето на областната администрация в Ловеч и може да се види през следващите две седмици.