Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова отправи поздравление към делегатите на годишното Общо отчетно събрание на Областната организация на БЧК, което се проведе на 2 март 2023 г, съобщиха от пресцентъра на Община Ловеч. Кметът връчи на проф. д-р Николай Николов, председател на Областен съвет на БЧК – Ловеч, поздравителен адрес, а към аудиторията се обърна с думите:

"Една организация, която съществува вече 145 години, е доказателство, че тя се е доказала във времето. Това го виждаме и по доброто отношение, което гражданите и институциите показват към БЧК. През последните години имахме тежки моменти – и Ковид 19, и земетресение в съседна страна, на които реагирахме адекватно. Но преживяхме и прекрасни моменти съвместно с доброволците, като празника за 101 години БМЧК. С което спечелихте още много привърженици. Пожелавам ви да бъдете здрави, да съхранявате тази енергия. И бъдете сигурни, че в лицето на Община Ловеч винаги ще имате един надежден партньор.“

Третата сесия на общото събрание откри председателят проф. д-р Николай Николов. "През изминалата година БЧК беше в полза на българското общество, на пострадалите от конфликтите в Украйна и земетресението в Турция. Организацията се развива съобразно добрите традиции“, изтъкна д-р Николов.

Гости на събранието бяха още зам.-генералният директор и ръководител направление "Организационно развитие“ в БЧК д-р Славита Джамбазова, председателят на БМЧК Стели Джамбазова, областният управител инж. Светослав Славчев, директорът на РД ПБЗН комисар Владимир Кацарски, директорът на РЗИ д-р Росица Милчева и др.

От отчета става ясно, че през 2022 г. са подпомогнати с хуманитарна помощ общо 473 лица в риск, от които 363 деца в неравностойно положение. С образователни пакети са подпомогнати 95 лица по дейности по превенция от Ковид 19. Обслужени са 20 бездомни лица. Програмата "Топъл обяд" се реализира в СУ "Бачо Киро“ – Летница за 60 деца, за там са закупени анцузи на стойност 2400 лева. За ОУ "Св. св. Кирил и Методий“ в с. Александрово по "Топъл обяд“ са включени 60 деца. В изпълнение на социално-хуманитарната политика е оказана хуманитарна помощ на 473 души и 25 лечебни заведения и институции с медикаменти, хранителни продукти, вода и др. Тези и още много дейности бяха отчетени. Направен бе още финансов отчет, план и бюджет на организацията за годината.