В първия учебен ден кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова посети празниците на три училища в града. В началото тя поздрави учениците в Профилираната езикова гимназия "Екзарх Йосиф Първи“, където тържествено бе открито и ново учебно крило и нов портал. След това кметът Корнелия Маринова поздрави Професионалната гимназия по механоелектротехника, а накрая беше и на празника на Частното начално училище "Св. Седмочисленици“.

Представители на общинската администрация имаше във всяко училище в града.(Виж снимки) В ловешкото средно училище "Тодор Кирков“ имаше гости от Япония, които представиха различни игри като кендама, фукувараи и ками-шибаи. Кендама е традиционна японска играчка за умения, версия на класическата игра с чаша и топка. Ками-шибаи (хартиена пиеса) е форма на японски уличен театър и разказване на истории, която е преминала през времето и стига до днешното аниме. В двора на училището бяха засадени японски вишни сакура.

В Езиковата гимназия сред официалните гости, освен кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова, бяха още Ловчанският митрополит Гавриил, народните представители Красимир Вълчев и Искрен Арабаджиев, Виктор Стойчев, областен управител, д-р Иваничка Буровска - началник на РУО, Мария Стоянова - председател на обществения съвет, Страцимир Петков - председател на фондация "За ловешката гимназия“, Емилия Христова – архитект, и Бернард Букхолц от посолството на Германия в България.

В своето приветствие кметът Корнелия Маринова похвали единението между учители, ученици и родители, което се вижда тук. Тя припомни, че едно време във всяко училище е имало надпис "Чрез просвета за България". Този завет продължава да е актуален и днес, защото само чрез просветата можем да направил България по-добро място за живеене“, каза Корнелия Маринова.

Депутатът Красимир Вълчев, който е председател на Комисията по образование и наука в Народното събрание, подчерта, че макар 15 септември да не е официален празник, той е много по-празничен от много други дни.

По време на тържеството бяха представени и трима нови учители в Езиковата гимназия. Ловчанският митрополит Гавриил благослови множеството и поръси със светена вода.

Тържеството завърши с прерязване на лентата на новото учебно крило. Новите класни стаи са на стойност над 1,4 милиона лева, осигурени по програма на Министерството на образованието и науката. Община Ловеч отпусна на гимназията безлихвен заем от 60 000 лева, който ще се изплаща пет години. Сред дарителите са и фирми от региона, фондации, частни лица.

Историята сочи, че още през 1881 г. американският протестантски мисионер Джеймс Чалис основава Американското девическо училище в Ловеч. То се превръща в прогимназия, а след това в гимназия - Американски колеж с пансион, продължил дейността си до 1948 г. През 1950 г. се открива Средното училище за чужди езици —

това е първата и най-стара езикова гимназия в България, с немски, френски, и английски. Английският се премества през 1956 г. в София и така се основава английската гимназия в столицата, а френският през 1958 г. във Варна като френската гимназия. В Ловеч училището се утвърждава като немска гимназия. През 1984 г. се възстановява отново английският отдел, а две години по-късно през 1986 г. — френският отдел. Сегашното си име "Екзарх Йосиф I" гимназията ни носи от 1998 г.