Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова получи Кристален приз и Европейски етикет за иновации и добро управление на местно ниво на Съвета на Европа в Шестата процедура. Това стана на 24 ноември 2022 г. вечерта в рамките на тридневния форум "Българските общини – постигане на европейски стандарт за качество на управлението на местно ниво“, който се провежда във Велинград. Форумът е организиран от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). Участват членове на Националната платформа на партньорите за добро демократично управление на местно ниво, национални експерти за независима проверка и верификация за присъждане на Европейския етикет за иновации и добро управление на местно ниво на Съвета на Европа, представители на НСОРБ, представители на МРРБ и Съвета на Европа, съобщиха от пресцентъра на Община Ловеч.

Срещата започна с обща информация за изпълнението на етапите от Шестата процедурата за присъждане на Европейски етикет - 2022 г.

В третата сесия на форума кметът на Ловеч Корнелия Маринова изнесе презентация за иновативни и добри практики в общината. Приоритетните политики се определят според заявените потребности на населението от цялата територия, подчерта Корнелия Маринова. Тя се спря върху различните проекти, като "Активни граждани в селата“, "По-близката Европа“, добрите практики като "Умни села“, действаща Е-община с онлайн достъп на гражданите и бизнеса до услугите (над 130 броя електронни услуги чрез ЕПДЕАУ). Общината е включена в Системата за електронен обмен на съобщенията, като през 2021 г. общият документооборот е 102226 броя. От ноември 2022 г. е въведена онлайн платформата "Холър“ за връзка с гражданите чрез QR код, отпечатан на стикер.

Своя опит споделиха също кметове от Свищов, Сърница, Тетевен, Троян, Търговище, Левски, Добрич, Каспичан, Кнежа, Костинброд и др.

На 25 ноември участниците се запознаха със Стратегията за иновации и добро управление на местно ниво на Съвета на Европа – разработване на Национален план за действие, прилагането на европейските принципи и стандарти за добро управление на местно ниво и Проект на експериментална/ пилотна схема за подкрепа на иновационни проекти в селектирани общини.