В навечерието на Деня на будителите - 1 ноември, кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова отличи поредния заслужил гражданин. Това е Пламен Ечков, който получава златна значка на Община Ловеч за дългогодишната му успешна работа в Регионален музей – Ловеч, както и за усилията му за развитие на музейното дело и издигане престижа на Ловеч. Значката, заповедта за нея и кошница с плодове бяха връчени от кмета Корнелия Маринова и от Петър Цолов, председател на Общинския съвет, съобщиха от пресцентъра на Община Ловеч.

"За нас е удоволствие да ти връчим златната значка за това, което се направил, как палиш с беседите си патоса на хората, за твоята скромност и отдаденост. И да знаеш, че посетителите още питат за теб“, каза кметът Корнелия Маринова.

От своя страна награденият посочи видимите промени в града през последните години, включително в инфраструктурата и богатата културна програма.

Пламен Ечков Ечков е роден на 13 ноември 1956 г. в Ловеч в семейство на работещи. Родната му къща е във възрожденския квартал "Вароша“, с който е свързан и професионалния му живот. Завършва Икономически техникум в Ловеч, после история във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий“.

След кратно учителство отива в Етнографския комплекс и там работи 39 години - уникален случай за музеен работник. Като научен работник се интересува и разработва темите за градската култура, занаяти, народни обичаи, архитектура, детски игри и забави. Автор на книгите "Покритите мостове в Ловеч“ (2014), "Когато нямаше електричество“, (съвместна, 2006), "Нови искри от старо огнище“ (2003), както и на много статии в сборници и местния печат.

Преди дни кметът Корнелия Маринова отличи със златна значка и краеведа Петко Моянков (87 г.), отдадена беше благодарност и към 103-годишната учителка Райна Жекова.