Кметът Страцимир Петков подкрепи инициативата на Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните при Община Ловеч по засаждане на нови брези на Алеята на космонавтите, съобщиха от местната власт.

Ученици от 13 училища от Ловеч засадиха днес, в Международния ден на авиацията и космонавтиката, новите брези. Предстои поставянето на информационна табела с наименованията на участвалите образователни институции.

Алеята на космонавтите е открита на 10 октомври 1988 г., когато в града пристига делегация от космонавти и астронавти от 13 държави, участници в IV конгрес на Асоциацията на участниците в космически полети, който се провежда в София.

По време на визитата всеки от тях засажда брезичка, като до всяка е поставена плоча с името му. През годините брезичките и паметните плочи се разрастват и сега на алеята растат много "космически“ брези.

Днешното събитие е част от проявите за 45 години от полета на първия български космонавт Георги Иванов в родния му град.

На 12 април 1961 г. е осъществен първият в света космически полет.