Зелената система на Кюстендил е балансирана. Това каза на пресконференция главният архитект на Община Кюстендил Стояна Чавдарова, предаде репортер на "Фокус“. Поддържането на зелената система беше акцент на пресконференцията. На нея присъстваха кметът на Община Кюстендил Петър Паунов, Мария Георгиева – старши експерт "Озеленяване, Андрей Димитров – началник на отдел "Инвестиционно планиране и разрешение на строежи.

"Община Кюстендил действа съгласно законодателството, съблюдава реда на Закона за устройство на територията, правилата и нормативите касаещи зелените територии. Поддържа се регистър на зелените площи. Уличното озеленяване е част от зелената система. Зелената система на града е балансирана. От законова гледна точка тя е оптимална. Българското законодателство стимулира озеленяването. Предвижда се до 40 % зелена площ за всеки един имот с ниско застрояване“, каза Стояна Чавдарова.

Главният архитект посочи, че относно поставянето на маси за хранене и места за хранене към заведенията става с издаване на разрешително и съответната схема.

Според старши експертът по озеленяването Мария Георгиева посочи, че премахването на големи дървета в централната градска част се налага поради факта, че те са на голяма възраст, над 80 години. В същото време при някои от тях се наблюдават гнилостни процеси. "Основното нещо, което гражданите няма как да видят е това което се случва с кореновата система. Има инфраструктурни преминавания покрай кореновата система, многократно разкопаване. Всичко това се отразява на кореновата система на тази растителност. На нас се пада тежката задача поетапно да подменяме тази растителност“, обясни Мария Георгиева. Тя посочи, че основната цел е да се запази животът и здравето на хората.

Над 400 нови дървета са засадени в Кюстендил за последните 4 години. "В началото на тази година сме засадили 30 броя кълбовидни акации. Това е визията, която ще се гони и за в бъдеще. Ще заменяме опасните и стари дървета. Работи се поетапно“, каза Мария Георгиева.

Кметът на Кюстендил Петър Паунов благодари за загрижеността и подаваните сигнали от жителите на града. Той посочи, че водещо е опазване на здравето на хората. "Няма да застрашим зелената система. Подмяната ще бъде с подходящи дървесни видове“, каза Петър Паунов.

Венцеслав ИЛЧЕВ