Кметът на Кюстендил инициира дискусия по проблема с опиатите сред децата, предаде репортер на "Фокус“. Кметът Петър Паунов посочи, че е провокиран от случващото се последните седмици в дискотеките в национален мащаб, гледката снощи пред храма "Свети Александър Невски" - в началото на абитуриентските.

Кметът цитира национална статистика, според която по 100 непълнолетни се тровят с наркотици и алкохол всеки месец. 313 младежи до 18 години са с натравяния само за първите 3 месеца на годината, от тях 155 деца са до 15-годишна възраст. Отровени с наркотици 7, с алкохол 74, а от двете – 29 деца.  При непълнолетните между 16 и 18 години -106 са били през миналата година, сега са 158.

Предвижда се мащабната дискусия да бъде в средата на месец юни. В нея ще се включат млади хора, водещи експерти, неправителствени организации, училища, училищни настоятелства.

"Ясно да си кажем какво трябва да направим, заедно да предприемем необходимите стъпки, за да живеем  в свят без дрога, в град без дрога. не можем да чакаме тази вълна да ни залее и децата ни да бъдат Не може да чакаме националните институции, в момента няма проттокол. Дори при най- тежките случаи няма протокол по който да се действа и това дете да бъде подкрепено, това семейство“, коментира Петър Паунов.

По думите му трагедиите са жестоки, те се пренасят в пътнотранспортните произшествия, в насилието, както между децата, така и вътре в семейството, в обществото. "Чрез вас каня и експерти, които проявяват интерес  да се включат във формата", допълни Петър Паунов.

Кметът посочи, че традиционно ще отговаря на въпроси, свързани с територията на община Кюстендил. Това ще се случи на 23 май от 11.00 часа, а до 22 май ще се приемат и самите въпроси.

Венцеслав ИЛЧЕВ