За 20-ти път, в четвъртък в залата на хотел Кърджали зрелостници от ЕГ "Христо Ботев" в Кърджали, учители, родители и гости станаха свидетели на тържествената церемония по връчването на немските езикови дипломи на Постоянната комисия на министрите на образованието и културата на Федерална република Германия – DSD II. Дипломи получиха 47 абитуриенти, а те бяха връчени от посланикът на Федерална република Германия у нас Н.Пр. Ирене Мария Планк.

Церемонията откри директорът на учебното заведение Даниела Павлова, която представи гостите на тържеството. Освен Н.Пр. Ирене Мария Планк в салона на хотел Кърджали бяха Дебора Ладал – ръководител на отдел "Култура и медии" в посолството на ФРГ в България, кметът Ерол Мюмюн, заместник-кметът Веселина Тихомирова, Йоана Ташева – старши експерт по чужди езици и майчин език в РУО Кърджали и неговия началник Ангелина Костова, учители, ученици, родители.

В приветствието си към присъстващите на церемонията кметът Ерол Мюмюн изтъкна, че Кърджалийската езикова гимназия за пореден път доказва, че е институция в езиковото обучение в града и областта, за което говори и факта, че за 20-ти пореден път тук се връчват немските езикови дипломи.

"Езиковата гимназия доказва, че е една отлична школа, която изгражда умения и качества у своите ученици, така че те да бъдат конкурентоспособни на останалите свои връстници, както в страната, така и в чужбина. Гимназия, която се е превърнала в образец за качествено образование.", подчерта Ерол Мюмюн.

Той поздрави абитуриентите за високите успехи, които са постигнали и изтъкна, че те са резултат от упорит труд и постоянство. 

"За да бъде една къща здрава, тя трябва да има здрави основи, а именно тези основи вие сте положили през последните 5 години на обучение. Тези основи, поставени в  най-добрата Езикова гимназия, не само в областта, но и в България,  винаги ще ви служат, защото още от утре вие се изправяте пред най-важния кръстопът, а именно - накъде да поемете.  Вземайки в ръка своите немски езикови дипломи, вероятно много от вас ще предпочетат да продължат образованието си в чужбина. Много ми се иска след това вие отново да се върнете в България, а защо не и в Кърджали, за да сте част от по-доброто ни бъдеще! Пожелавам на всички вас успешно дипломиране и попътен вятър в дебрите на висшето образование", каза кметът на Кърджали.

Обръщайки се към преподавателите, Ерол Мюмюн им благодари и подчерта, че техните ученици за пореден път доказват, че са достойни техни възпитаници и достойни Ботевци, а на родителите, че могат да се гордеят с децата си.

В приветствието си към аудиторията Н.Пр. Ирене Мария Планк подчерта, че ЕГ "Христо Ботев" от години е на челните места по всички класации по отношение на знанията и уменията по немски език. По думите й това била и една от причините да посети Кърджали и да участва в церемонията по връчване на немските дипломи в гимназията. "Имиджът на вашето училище и реноме са особено високи по отношение на постиженията свързани с немския език. Това е една от причините много деца и техните родители да избират това училище", каза първият дипломат на Германия у нас.

Дипломанти, учители и родители бяха поздравени и от началникът на РУО Кърджали Ангелина Костова.