"Настоятелно апелирам за предприемане на незабавни спешни действия от страна на Агенция "Пътна инфраструктура" по поставяне на задължителната пътна маркировка и пътни знаци по републикански път ІІІ-866 "Кричим – Стамболийски“ в участъка му от с. Куртово Конаре - община Стамболийски, до табела начало на гр. Кричим - община Кричим, който път е изключително държавна собственост", призова кметът на Кричим Атанас Калчев.

Градоначалникът припомни предисторията на проблема:

През есента на 2020 г. на път ІІІ-866 "Кричим – Стамболийски“, в участъка от с. Куртово Конаре до табелата за административна граница на община Стамболийски и община Кричим, беше извършено цялостно преасфалтиране на отсечка с дължина около 1 817 м. /цялата попадаща на територията на община Стамболийски/.

През лятото на 2022 г. беше извършено цялостно преасфалтиране на път ІІІ-866 Девин – Кричим – Стамболийски в участъка от км 106+010 до км 108+818, с дължина около 2 800 м – от табелата за административна граница на община Кричим до табела начало на гр. Кричим. Макар и с разлика от 2 години, цялата отсечка от с. Куртово Конаре до гр. Кричим беше изцяло преасфалтира.

В посочените по-горе участъци, както този преасфалтиран през 2020, така и този от 2022 г., до настоящия момент липсва цялостна сигнализация с пътни знаци и маркировка, което създава предпоставки за възникване на пътно-транспортни произшествия, особено в тъмната част на денонощието и при неблагоприятни климатични условия. 

"На този етап ще се въздържа да давам правни квалификации по отношение работата на всички организации и институции, които са отговори и задължени по силата на закон да изпълняват ангажиментите си по поддръжката, контрола по поддръжката, и като цяло контрола по пътната безопасност, и всичко свързано с превенцията по възникването на пътни инциденти в цитирания участък от третокласната републиканска пътна мрежа.

Не е редно, при възникване на пътен инцидент да бъдат виновни единствено и само водачите на МПС- та и ППС- та.

Не е редно, след като се случи някой трагичен инцидент, чак тогава да се търси решението на проблема, защото проблема и сега е видим, и отговорните за целта институции трябва незабавно да пристъпят към решаването му", заяви Атанас Калчев.