На тържествена церемония в парк "Розариум“, днес Казанлък изпрати военнослужещи от 61 Стрямска механизирана бригада във военната операция на Европейския съюз в Босна и Херцеговина, предаде репортер на "Фокус". Пред младите мъже и жени кметът на Казанлък Галина Стоянова припомни бързото сформиране през далечната 1912 г. на 23 Пехотен Шипченски полк.

"Кадрови военни, свещеници, гимназисти само за три часа се мобилизират в този регион и  оформят полка. "23 пехотен Шипченски полк“, който по-късно носи името на великите Опълченци, защитаващи връх Свети Никола.“, разказа пред военните Галина Стоянова. "Полкът тръгва да превземе Одрин и го превзема на нож, без да знае, че Одрин е непревземаем“, каза Стоянова. Тя пожела здраве, попътен вятър, посрещане в мирно време, с достойно изпълнена мисия и да носят в сърцето си България: "Бъдете уверени, че Отечеството Ви обича най-много!“, допълни кметът.

Командирът на Сухопътни войски генерал-майор Деян Дешков в приветствието си към военната рота подчерта значимостта на тяхната мисия: "Сертификацията е финал на първия етап на подготовката. Истинската Ви задача тепърва предстои. Отговорността е много по-висока. Отивайки в Босна и Херцеговина, в помощ на населението там, вие представяте не само конкретната задача и българската армия, но и България. Уверен съм, че ще се справите!“, заяви той и пожела здраве и успешно изпълнение на всички задачи.

На официалната церемония в центъра на Казанлък присъстваха и командирът на 61 Стрямска механизирана бригада бригаден генерал Маргарит Михайлов, генерали, офицери и войници, представители на местната власт и културни институти, близки на военните, родолюбиви граждани.

Молебен за здраве и благоденствие отслужи Негово Високоблагоговейнство отец Димитър Димов, архиерейски наместник на Казанлъшката духовна околия казанлъшки свещеници, в съслужие с казанлъшки свещеници.

Военният контингент е сформиран от 113 души от сътава на 61 Стрямска механизирана бригада, 110-и логистиченн полк, Мобилната КИС и Военномедицинска академия. В края на месец януари тази година рота от състава на Сухопътните войски, сформирана от военнослужещи от състава на 61-а механизирана бригада и 110-и логистичен полк, беше сертифицирана за участие в операцията на ЕС в Босна и Херцеговина "Алтеа“.

Рени АТАНАСОВА