Помощ от държавата за ремонт на читалищата в гр. Карлово и гр. Калофер поиска кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов от министъра на културата Найден Тодоров. Д-р Кабаиванов запозна министър Тодоров с решението на Световната организация на дантелата OIDFA да проведе в Карлово и Калофер своя Конгрес през август 2025 година, съобщиха от общината.

Кметът изтъкна, че има спешна нужда от обновяване на читалищните сгради в двата града, за да могат да бъдат посрещнати подобаващо очакваните няколко хиляди чуждестранни участници и гости на проявата. Община Карлово има готовност да представи проект за ремонта и обзавеждането, каза още д-р Кабаиванов. Той подчерта, че обновяването на двете читалища не е само и единствено във връзка с Конгреса на дантелата, а е част от идеята Карлово и Калофер да се оформят като регионален конгресен център, който да разполага с нужната конферентна база.

Кметът постави и въпроса за безвъзмездното прехвърляне на "Белия двор“ от държавата на общината – процес, който се бави вече няколко години. Министър Тодоров обеща пълно съдействие пред министъра на финансите, като подчерта, че и по двата въпроса подкрепя напълно усилията на Община Карлово. Д-р Кабаиванов и министър Тодоров обсъдиха още и бъдещето на културните институти в община Карлово.

По-късно кметът се срещна и с министъра на туризма Евтим Милошев, когото също запозна с намерението за провеждане на Конгрес на дантелата в Карлово и Калофер. Министър Милошев разпореди Министерство на туризма да окаже пълна подкрепа на организаторите в областта на рекламата и разгласяването на проявата. Кметът запозна министъра и с поканата, получена от посланика на Република България в Япония г-жа Мариета Арабаджиева.

Посланикът отправи покана към Общината да се включи в предстоящото през септември изложение Tourism EXPO JAPAN 2024. В хода на разговора се изясни, че Министерството на туризма подготвя българско участие на изложението. Д-р Кабаиванов предложи на министъра щандът на изложението да бъде брандиран като Павилион на розата. "Ние имаме традиции в розопроизводството, а практиката е доказала, че това е една от атракциите, които привлича най-много туристи", подчерта кметът. Съгласно разпореждане на министър Милошев, до средата на месец май предстои да бъде уточнено карловското участие в Tourism EXPO JAPAN 2024.