Търпението на хората и на нас кметовете се изчерпа. Година и половина след тежкото природно бедствие, невиждано последното десетилетие на територията на България, ние сме получили едва 20% от необходимото финансиране, за да можем да изградим разрушеното от природната стихия. Средствата, които ние искаме, повече от половин година са 38 000 520 лв. на базата на проекти с разрешение за строеж, на базата на процедури по Закона за обществени поръчки и сключени договори с изпълнители. Това каза за "Фокус" кметът на Карлово Емил Кабаиванов относно решението на кметове и жители на пострадалите при наводнението през 2022 година карловски села да излязат на протест заради спряното финансиране на проектите за възстановяване на щетите.

По думите на кмета има само няколко обекта, които са финансирани на 100% и вече са завършени. "Останалите или нямаме една отпусната стотинка, или са финансирани между 20 и 30%". Той подчерта, че при речните корита в Карлово, Слатина, Богдан, Каравелово има близо 20 мостови съоръжения като част от тях са изградени без една стотинка, на добрата воля на изпълнителите.

"Това не може да продължава, търпение ни се изчерпа, днес ние излизаме на предупредителен протест и затваряме за 1 час Подбалканския път и прохода "Троян - Кърнаре". Даваме срок 15 дни, междуведомствената комисия да се събере, да отпусне тези средства, за да работим. Нищо друго не искаме - само средствата. Другата работа ние сме сия свършили. Ако това не стане протестът ни преминава в безсрочен. Ние няма да отстъпим, защото това означава да обречем на тежък живот и безизходица повече от 10 хилядно население", бе категоричен Емил Кабаиванов.

Той изреди и няколко от проектите, които очакват финансиране - въстановяване на речните корита Карлово, Слатина, Богдан, Каравелово, мостът Слатина - Розино, мостът Московец - Богдан, мостът на улица "Ленин" и улица "1-ви май" в Каравелово и други. Според него има обекти, които, ако не бъдат изградени изцяло, не могат да започнат прилежащите към тях обекти да бъдат изградени. "Това са технологични изисквания, не можем да изградим улиците, които вървят край речното корито, ако не е изградено новото корито", заключи той.

Росица АНГЕЛОВА