Няма хора без подслон, храна, вода, ток и дрехи. Това заяви кметът на Община Карлово д-р Емил Кабаиванов в предаването "Добро утро, България“ на Радио "Фокус“ по повод наводненията в областта.

"Даренията не постъпиха в един ден, а продължават да постъпват и до момента. Призовавам нашите сънародници, според възможностите си, да продължат да даряват. Средствата, които до момента постъпиха по сметката на Общината и чрез SMS кампанията са около 1 800 000 лева", обясни д-р Кабаиванов, запитан защо вече два месеца се бавят сметките за събиране на пари. По думите му има процедури и законови срокове, които трябва да се спазват.

Кметът на Община Карлово каза, че средствата са само за пътна инфраструктура, като половината са за проектиране на нови речни корита, както и за възстановяване на 4 моста и изграждане на нови. Той допълни, че има нови водопроводи и е прокаран ток. Д-р Кабаиванов посочи, че няма хора без подслон и е започнало активно изпълнение на снабдяване на семействата с дърва за огрев през зимата.

Той опроверга твърденията на депутата Веска Ненчева, която сигнализира, че дървата били безплатни, но транспортът не, като добави, че дървата са нарязани, складирани и нацепени на по-малки части, а на хората, които не могат да ги транспортират до домовете си, се помага.

Д-р Кабаиванов увери, че храната ще стигне за около 2 месеца и добави, че чака и дарението на БЧК. Той обяви и промените, които според него трябва да бъдат направени като съставянето на Национален фонд с представители на всички заинтересовани институции и Държавна агенция, която да отговаря за възстановяване и превенция от бедствия.  Според него по този начин Законът за бедствията ще стане по-ефикасен.

Д-р Емил Кабаиванов коментира и липсата на приет нов държавен бюджет и добави, че това ще се отрази на общините, местните бюджети и живота на хората.