Нито един сигнал не е подаван в кметството на район "Източен", че дървото, което падна върху деца, е опасно и трябва да бъде премахнато. Дървото е било право и напълно здраво на външен вид. Съборено е от силен порив на вятъра. Това съобщи за Агенция "Фокус" кметът на район "Източен" Иван Стоянов.

Преди реконструкцията на парк "Каменица" по негово нареждане е правено обстойно обследване на дърветата. Тогава Стоянов лично е настоял да се отстрани чинар, чието стъбло е било силно наклонено и заради потенциалната опасност за хората е бил отсечен. Падналото вчера дърво обаче е било видимо здраво и за него не е подаван сигнал.

Районният кмет научил за инцидента с децата буквално минути, след като се е случил. Въпреки че е с грип вкъщи, веднага разпоредил екипи на кметството да отидат на място. Вчера в болницата при пострадалите е бил заместникът му и по негова информация двете момичета са с контузии на главата, а третото е с корсет заради пукнат трети лумбален прешлен. Ученичките са изписани още снощи за домашно лечение.

Стоянов неведнъж е казвал, че Пловдив не е резерват, за да се пазят дървета по 300 години. Градът е жив, расте, правят се нови улици, изрязват се дървета и се засаждат нови. Не приема, че екоактивистите използват всяка възможност да  покажат, че темата им е зелената система и си дава сметка, че в изборна година като тази е хубаво да се яхне вълната. Припомня протестите срещу премахването на дървета на ул. "Варшава" и заведеното срещу него дело за това.

"Аз съм биолог по професия и зелената система и чистият атмосферен въздух са ми близки. Трябва да си даваме сметка обаче, че Пловдив е жив град и се развива" - коментира районният кмет.