Честит празник на Светите братя Кирил и Методий, българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност! Ден за възхвала на апостолите на просвещението, културата и духовността. Тези думи написа в профила си в една от социалните мрежи кметът на Габрово Таня Христова.

"Празник, който безусловно ни обединява, защото носи в себе си духовна мощ на повече от два века и половина, родена от Паисиевото перо и делата на първоучителите и продължена чрез днешните учени, творци и визионери.

И някак в тази празничност съвременните просветители се открояват още по-ярко.

Габрово днес е синоним на новаторство, прогрес и находчивост. Постига това с много труд и последователност, с поглед в бъдещето, с непрекъснато усъвършенстване, но най-вече с вдъхновени и мотивирани хора", допълва градоначалникът.

Ето какво още пише Христова:

Тук е мястото да благодаря на всички съвременни апостоли на духа, които неуморно доказват, че любовта към знанието не е отживелица, тя е настояще и бъдеще. Благодаря им, че откриват таланти, а с успехите си ни дават увереност да следваме своя път на развитие. Път предначертан от личности, поддържали пламъка на националното ни съзнание и опазили духовните ни корени.

Сред тези личности са българските възрожденци и просветни дейци Васил Априлов и Николай Палаузов, които д-р Петър Цончев смело нарича габровските Кирил и Методий. Преди дни се навършиха 205 години от рождението на изпълнителя на завещанието на Априлов и него верен съратник - Николай Палаузов. Тяхното име носят емблематични културни средища в нашия град - Регионалната библиотека и Народното читалище "Априлов – Палаузов“.

Това е знак на признателност към делата им, но и наш дълг да възпитаме бъдещите поколения в опазване на историческото ни наследство.

Точно след месец ще отбележим и 180 години от рождението на академик Иван Гюзелев. Човек, посветил живота си на напредъка. Пример за буден ум, за отговорност и вяра в науката, имащ куража да следва мечтите си и оставил ни своя завет - да сме посветени на знанието и да се стремим към растеж!

Имената на Светите братя Кирил и Методий, на Паисий Хилендарски, Неофит Рилски, Васил Левски, Христо Ботев, Иван Вазов, Васил Априлов, Иван Гюзелев, Райчо Каролев, Никола Василиади, Ран Босилек, Пенчо Семов до днес оставят своя отпечатък върху бъдещето на Габрово, защото децата ни всеки ден прекрачват прага на училища, носещи техните имена.

И когато дръзваме да се гордеем с днешните наши успехи и бъдещи амбиции, трябва да мерим с тяхното мерило и да не забравяме, че зад победите на духа стои виталността на българското слово - на свещения родния език – ние живеем в него, а той живее чрез нас. Ако изричаме благост и мъдрост, ако говорим истина, а не лъжливи факти, ако обичаме с него, а не сеем омраза, това ще се връща към нас и ще пази духовността ни жива.…И пазете я от всякакви изкушения на новото време, като нещо свято и неприкосновено.

"Духовността не е спасение, тя е свобода.“ - казва Николай Райнов. Бъдете свободни!

Благодаря на всички, посветени на българската духовност!

Бог да пази България!

Честит и светъл 24-ти май!