Кметът на Дупница Първан Дангов с пост във Facebook по повод изсечените дървета пред сградата на общината. 

Ето позицията на градоначалника:

Не се допуска засаждането на висока дървесна растителност до сгради

Община Дупница има спечелен проект по програма Трансгранично сътрудничество България - Македония за зацветяване на пространството пред сградата на общинската администрация. Още преди 10 дни ландшафтен архитект е посетил Общината за изработка на работния проект и е препоръчал да бъде подготвен терена за зацветяване, като се премахнат опасни дървесни видове, като бор, липа и др.

"Това пространство по архитектурния проект и оформление на сградата е за цветя, а не е за високи дървета. Три от дърветата са с такава коренова система, която е повдигнала плочките. Дървото пред Общината е със сухи клони, които вятъра чупи и могат да паднат върху главите на гражданите. Отделно от това, пред и зад сградата на Пощата сме отрязали дървета, които са опрели буквално във фасадата на сградата“, коментира кметът на Дупница Първан Дангов, по повод множеството коментари в социалните мрежи за действията от страна на Общината.

По думите на кмета, проектът предвижда да бъдат засадени цветя, които ще се обновяват периодично. Пространството в центъра на Дупница ще бъде попълнено с хумус и ще бъдат направени цветни алеи.

"В момента там спят бездомни кучета, които ръсят бълхи на площада. Да не говорим, че зад паметника на Христаки Павлович наркоманите се събират и правят оргии. Днес сме изхвърлили над 20 кенчета от енергийни напитки и множество спринцовки“, обяви още г-н Дангов.

Той уточни, че по становището на ландшафтния архитект, с който Общината има сключен договор, не се допуска засаждането на висока дървесна растителност до сгради, които могат да застрашат и преминаващите през пешеходната алея хора.

По повод отправените нападки по отношение на изсичането на дървета, Дангов обясни, че само от началото на годината са закупени и засадени над 3 000 фиданки в различни райони на община Дупница.

"Премахването на опасните дървета стартира днес, в неделния ден, защото в района преминават по-малко хора. Работниците на Общината полагат извънреден труд и аз присъствах лично, защото очаквах да има ескалация на напрежението. Отделно от това двама граждани на Дупница ме псуваха и обиждаха, за което вече съм подал сигнал в полицията. Единият е Спас Михайлов, а другият Костадин Костадинов – хора, които са свързани с пъпната връв на ГЕРБ. И понеже прерязахме пъпната връв на хранилката, затова са и толкова нервни“, категоричен беше кметът на Дупница.

След направено изявление и от страна на депутата Радослава Чеканска, г-н Дангов обяви:

Войната е в Израел, тя не е на площада в Дупница. Ако трябва да отговоря на депутатката Чеканска, нека първо тя отговори на хората какво направи, за да издирим Ивана. Аз я търсих 5 пъти и тя не си вдигна телефона. А иначе сега за дърветата е много загрижена. Интересно тя какъв отчет ще представи пред обществеността, какво е свършила? Аз дадох отчет за първите сто дни, ще направя отчет и за 6-месечието, защото така съм обещал.