Кметът на Добрич Йордан Йорданов предлага извънредна общинска сесия с тема бъдещите стъпки за създаване в града на Индустриален парк. Това той съобщи в една от социалните мрежи, предаде репортер на Агенция "Фокус". Предложената дата е 9 февруари - четвъртък следващата седмица. 

"За да се реализира тази изключително важна за града ни инициатива предлагаме на съветниците да се учреди еднолично дружество "Индустриален парк Добрич“, с едноличен собственик на капитала Община град Добрич. Това ще даде право на Общината да кандидатства по проект за изграждане на довеждаща инфраструктура по Програма за публична подкрепа за развитие на индустриални зони, паркове и сходни територии и привличане на инвестиции (AttractInvestBG) по Национален план за възстановяване и устойчивост.

За финансиране за изграждане на инфраструктура вътре в парка ще имаме възможност да кандидатстваме и по Програмата за развитие на регионите 2021-2027 г., която все още не е стартирала", написа кметът. Според него важно за един град е да има добра икономика, а това е пряко свързано със съществуваща добра инфраструктура.

"През последните години много работим по градската среда, но паралелно с това направихме и всички подготвителни дейности, за да може Добрич да е пилотна община по плана и именно в него да се изгради индустриален парк", написа Йордан Йорданов. Той припомня, че през 2005 г. държавата прехвърли правото на собственост на терен бивше военно поделение в град Добрич с площ 424 248 кв. м. на Община град Добрич. Изработен е Подробен устройствен план, който е приет с решение на Общински съвет град Добрич от миналата година и то е влязло в законна сила.

Жулиета НИКОЛОВА