"На първо място се радвам от сърце, че всички живущи в опожарената сграда са евакуирани здрави и невредими, защото това е най-важното, всичко материално е поправимо“. Това каза кметът на Чепеларе, Борян Хаджиев след големия пожар на 26 март, който остави 14 души без дом, съобщиха от Общината.

Той благодаря на екипите от службите на пожарна безопасност  Чепеларе, Пампорово и Смолян за своевременните адекватни действия, защото благодарение на тях е спасен и съседния имот. "При цялата си съпричастност към потърпевшите семейства, сега може да се  отбележи важността на застраховането и законосъобразното отглеждане на животни в селскостопански сгради, при спазването на всички мерки за безопасност. Причините за пожара са в процес на доизясняване, но по мнение на очевидци първо се е запалила именно една от бараките, в които са се отглеждали животни. Безопасността на всички жители на общината е от първостепенно значение за нас. Родопчани сме известни със своето добродушие и в моменти на нужда сме доказвали многократно, че умеем да сме заедно и да си помагаме“, категоричен е Хаджиев.

Той допълни, че вече са поставени кутии за набиране на средства  в сградата на Община Чепеларе, Пощата, в повечето хранителни магазини и други търговски обекти. "На предстоящата сесия на Общински съвет в четвъртък - 30.03.23г,. ще бъдат гласувани сумите, които ще бъдат отпуснати на потърпевшите семейства, както и възможността за  настаняването на нуждаещите се в общинско жилище. На този етап всички са отседнали при близки роднини. В Завода за ски и Читалището в Чепеларе също са поставени дарителски кутии. Призовали сме всички фирми за дървен материал в района също да помогнат, за да започне възстановяването на сградата. И се надяваме с всеобщи усилия да успеем  да помогнем на потърпевшите. Най-важното е, че хората са живи и здрави“, казва още кметът на Чепеларе.