Кметът Димитър Николов представи пред ръководителите на дипломатически мисии на Мароко, Саудитска Арабия, Египет, Кувейт, Ирак и Сирия потенциала на Бургас и възможностите за сътрудничество между страните в сферата на икономиката, туризма, енергетиката и търговията.

На срещата присъства главният секретар на Съвета на арабските палати, който представлява бизнеса в 22 държави.

Визитата се осъществи по покана на кмета Николов. В нея участва и бившият министър на туризма в периода 2014 – 2020 година Николина Ангелкова. Тя подчерта, че Бургас е град със стратегическо значение в Югоизточна България, има добра транспортна свързаност и че през последните години е постигнал голям напредък в развитието на туризма и привличането на инвестиции.

В хода на разговорите Димитър Николов подчерта, че Бургас води активна политика в сферата на образованието във всички негови нива. В града има 4 университета, а училищата са с най-голям брой СТЕМ кабинети в страната, в които знанията се преподават на учениците с помощта на компютърни технологии.

Николов изтъкна, че Бургас разполага с голям брой професионални гимназии, които подготвят кадри за нуждите на бизнеса и местната икономика. Обучението в тях се осъществява по иновативни програми, които следват съвременните тенденции в образованието.

Бургас разполага с бърза и удобна транспортна връзка както със София, така и с други важни точки в страната, което улеснява търговията и създава добри условия за инвестиции. Важна роля в това отношение изпълняват пристанището и летището.

По време на работната среща бяха представени туристическите комплекси и природните дадености на региона.

От своя страна посланиците на страни от Арабската лига определиха Бургас като град с добър потенциал за развитие на отношенията в сферата на туризма, търговията и индустрията. По време на посещението си в Бургас те ще участват в бизнес форум, който ще се проведе в Индустриалния парк в морския град.