Кметът на Община Благоевград Илко Стоянов даде извънреден брифинг, по време на който направи шокиращи разкрития, свързани с плувния комплекс в кв. "Еленово“, предаде репортер на "Фокус“.

Припомняме, че преди малко повече от месец ВКС излезе с осъдително решение, спрямо Община Благоевград, която трябва да заплати 2.5 млн. лв. на благоевградската фирма "ЕТ Маргарита – П – Иван Костадинов“.

Стоянов уточни, че във връзка казуса е разпоредил и е била извършена вътрешна проверка на проекта, при която са били установени шокиращи данни.

Първото, на което са се натъкнали от Община Благоевград е, че проектът е приет без количествено – стойностна сметка на дейностите, които е трябвало да бъдат извършени при изграждането на басейна.

Другото, което е било установено е, че голяма част от дейностите не са били изпълнени, както трябва.

Проверката е стигнала и до още по – фрапантно разкритие, свързано с издадения Акт № 15.

"Ако се докаже това, което сме установили, това означава, че нямаме Акт № 15“, каза Стоянов и обясни, че два от общо десетте подписа на архитектите, осъществявали надзор, са фалшифицирани.

"Вече имаме две декларации, от двама архитекти, че те не са полагали своите подписи на въпросния Акт № 15. Предполагам, че броят на декларациите ще се увеличи“, допълни Стоянов.

Във връзка с установените нарушения градоначалникът е сезирал съдът и прокуратурата, като предстои да бъде извършено разследване, което да установи всички факти и обстоятелство по случая.