Кметът на Пловдив Здравко Димитров оттегли предложението за откупуване на спортна зала "Строител" от частния собственик. Това стана в началото на днешното заседание на пловдивския общински съвет, предаде репортер на Агенция "Фокус".

Собственик на комплекса е "Метални конструкции - Пловдив" АД, който е оценил обекта на 5 милиона лева без ДДС или 6 милиона лева с ДДС. Сделката касае само сградата с площ 1927 квадратни метра, тъй като общината е собственик на земята, върху която е издигната. Парцелът е с обща площ 11 201 квадратни метра и според Общия устройствен план на Пловдив е отреден за спорт, атракции и озеленяване. Това означава, че на мястото към момента не може да бъде построен жилищен комплекс или мол. В комплекса има площадки за волейбол, баскетбол и тенис. 

Зала "Строител" е била в баланса на бившото ДСО "Метални конструкции", чийто правоприемник е "Метални конструкции - Пловдив" АД. Преди година частното дружество обяви комплекса за продажба, но така и не се намери купувач. През юли т. г. фирмата е отправила към общината предложение да придобие залата заедно със съоръженията, машините и оборудването. 

Пред общинските съветници кметът Здравко Димитров уточни, че предложението ще бъде внесено за разглеждане на следващата сесия. 

Независимият съветник Георги Величков заяви, че се радва на оттеглянето на точката. Специално отбеляза, че, когато някой иска да продаде нещо на общината, да посочва по-реалистични стойности цифри, а не както в момента се искат 2500 евро на квадрат.