Кметът на София Васил Терзиев и зам.-кметът Иван Василев почетоха паметта на героите на Априлското въстание, съобщиха от Столична община. Двамата поднесоха цветя пред паметника на апостола Георги Бенковски в Борисовата градина в София и почетоха паметта на героите на Априлското въстание. 

Ето какво написаха в сайта си от Столична община:

Ние желаем за себе си свобода народна, свобода лична и свобода религиозна; с една дума, свобода человеческа и затова желаеме такава съща свобода и на нашите приятели и съседи. Ние не желаеме да владееме над другиго и затова не дозволяваме да ни владеят и другите, пише в Програмата на Българския революционен комитет.

Тези думи говорят за характера и духа на Национално-освободителната борба. Борба, организирана и водена от свободни по дух хора, жертвали живота си в името на свободна България и изповядващи ценности върху чиито основи се гради демократичния свят. По-късно историците ще отбележат, че въпреки потушаването на Априлското въстание и многото свидни жертви, то изиграва своята роля, така както и Захари Стоянов припомня в Записките по българските въстания пророческите думи на Бенковски: "Моята цел е постигната вече! В сърцето на тирана аз отворих такава люта рана, която никога няма да заздравее!

Поклон пред героите!