Кметът Стефан Радев ще участва в работна среща на Мрежата на балканските градове В40 по покана на Костас Бакоянис, кмет на Атина. Събитието ще се проведе от 22 до 24 януари в гръцката столица. Това е първата среща на върха на кметовете на градовете, които членуват в учредената в Истанбул организация. "В40 бе създадена, за да се превърне в емблема на солидарността и инкубатор на градска дипломация, ориентирана към решения за споделена визия за мир и просперитет“, заявява в поканата си г-н Бакоянис.

На срещата ще бъде разгледан годишен доклад за дейността. С интерес се очаква приемането на два важни документа: Стратегически документ за градска дипломация и Стратегически план на Мрежата. Те ще бъдат представени от кмета на Истанбул Екрем Имамоглу, по чиято инициатива през ноември 2021 г. е създадена В40.

В програмата на форума е предвидена възможност за двустранни срещи между кметовете.

Амбицията на Мрежата на балканските градове е да развива местната демокрация като опора за стабилността на Балканите и в Европа. Обединението поставя акцент върху усилията на властите, които са най-близко до хората, за позитивни промени и устойчивост, за партньорство в икономиката и културата. Едновременно с това приоритет в работата й са глобални проблеми като измененията на климата, дигиталната трансформация и др. Председателството на В40 е ротационно, за срок от една година. През 2022 г. то бе поверено на кмета на Атина.

 

При учредяването на Мрежата на балканските градове България бе представена от Кърджали. През юни 2021 година Сливен бе сред първите девет града от страната ни, включително и столицата, които подадоха документи за членство и станаха част от семейството на В40.