Кметът Стефан Радев поздравява жителите на община Сливен с 1 ноември – Ден на народните будители, съобщиха от общината.

"За мен е удоволствие да поздравя всички на един от най-знаковите български празници! Ден, в който отдаваме почит към народните ни будители, хората, които неуморно възраждаха с делата си българския национален дух и идентичност, жаждата за знание и утвърждаване на книжовността. Убеден съм, че няма българин, където и по света да се намира, който да не изпитва чувство на гордост и признателност към хората, посветили живота си в изследване и  опазване на българщината, езика и богатата ни история. Такива родолюбиви българи има и днес. Можем да ги открием сред учителите и културните деятели, които вдъхновяват нас и децата ни, писатели, книжовници и просветители, будителите на днешното нелеко време.

Днес повече от всякога трябва да съхраняваме и разпалваме в себе си искрата на любопитството към света, към българската история и култура, защото те са основните стълбове, които ни определят и заявяват като нация пред целия свят!

Поклон пред будителите на Отечеството - Свети Кирил и Свети Методий, Паисий Хилендарски, Петър Берон, Васил Левски, Христо Ботев, Иван Вазов и още много други, благодарение, на които днес България я има!

Честит празник!"