Кметът Стефан Радев посрещна  делегации от градове-партньори на Сливен. Те са от Печ, Унгария, Алба Юлия - Румъния и Ниш– Сърбия и са в Града под Сините камъни по покана на сливенския градоначалник. В срещата се включиха и представители от сръбските общини Ниш и Лесковац, които в момента са на четиридневно обучение в Сливен. То се провежда под домакинството на Община Сливен и е по линията на Инструмента за техническа подкрепа и обмен на информация към Европейската комисия (TAIEX).

"Добре дошли в Сливен! Радвам се, че се отзовахте на поканата ни за празника на Сливен – Димитровден. Надявам се да се чувствате добре в нашия град и да отнесете най-добри спомени от него. А те ще са такива, ако пожелаете отново да се върнете тук“, заяви в приветствието си към всички кметът Радев. Той обърна внимание на партньорските отношения между градовете, на обмена опит и изрази надежда, че те ще се затвърждават във времето, освен  с неформални разговори, но и с работни срещи.

От своя страна гостите изразиха най-добри впечатления от посещението си до момента. Те се обединиха около всеобщото мнение, че Сливен е гостоприемен и оживен град. Особено впечатление изрази кметът на унгарския град Печ Атила Петерфи, че е усетил Сливен като роден град. "Намирам нещо общо между двата града и наистина се почувствах като у дома си“, каза той. 

Гостите бяха приветствани и от председателя на Общинския съвет Димитър Митев, който  им пожела много приятни моменти с празничната програма и от местата, които им предстои да посетят. 

На срещата присъстваха един от зам.-председателите на местния парламент Веселина Тонева и зам.-кметовете инж. Стоян Марков и Камен Костов. Сред чуждестранните гости бяха още заместник-кметът на Печ Габор Заг, Мария Буда – съветник на кмета на Алба Юлия, Александра Нику – експерт по европейски проекти в Общината на Алба Юлия, От Ниш присъстваха общинският съветник Жарко Милошевич и Марина Йович – експерт по туризъм. 

Връзките между Сливен и Печ датират от 1969 год. Договорът за сътрудничество е подновен през май, 2001 г., а в края на 2002 г., е приета Програма за съвместна работа за 2003 год.

Партньорството между Сливен и Алба Юлия е резултат от съвместната работа по проект по програма на Европейския съюз. Договорът за сътрудничество между двата града е подписан през юни 2002 г.

Началото на съвместното партньорство между Сливен и Ниш бе дадено през септември 2019 г. Това се случи на международен икономически форум, чийто организатор и домакин бе Община Сливен.