Голямата ни задача е изграждането на нова пожарна – на ново място, в нови сгради. Имаме терен, който Общината е отредила. Имаме и готовност да го предоставим на МВР под форма, каквато министерството прецени, за строителство. Това заяви днес кметът Стефан Радев пред журналисти в отговор на зададен въпрос. Отреденият терен е с площ от над 10 дка и се намира в района на бившите казарми. Общината е предвидила да изгради и улица пред него. Това, което е спирало МВР в проведените разговори преди, е, че върху терена има сгради.

"Те искаха първо сградите да бъдат разчистени и след това да им го предоставим. Впоследствие настъпиха бързи движения в страната. Така че изчакваме стабилизиране на обстановката, за да подновим тези разговори, защото това е дългосрочен проект, немалък по обем и е добре да има визия как ще се развива“, допълни Радев. Той подчерта, че в съвременните условия без модерна техника и оборудване, без модерни условия няма как да е ефективна работата със стихиите и все по-разнообразните рискове. "Наистина се надявам да доведем този процес до успешен край“, каза още той.

Градоначалникът направи изявлението си в Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението“. Той бе гост на сливенските огнеборци, за да им връчи ключовете на специализиран автомобил, дарен от Германия. Община Сливен осигури транспортирането му до Сливен, оказа съ news pic 2
©
действие и в административната част за получаване на дарението.

Директорът на РДПБЗН комисар Владимир Демирев благодари на кмета и цялото общинско ръководство за подкрепата. Автомобилът е произведен през 1998 г. Въпреки че не е от най – нов клас, е в отлично състояние. Сред предимствата му е, че носи 5000 литра вода и 500 литра пенообразувател. Това го прави особено на местата, където няма много вода, в селския район на общината. Германската противопожарна служба го е предоставила напълно обслужен.

Вече са готови всички документи за дарението, както и за самия автомобил. След обучение на служителите в РДПБЗН, той ще може да се движи по пътищата в общината и областта.